zondag 25 december 2016

Panken

Gistermiddag nog even wat opgeruimd op de heemkamer. Onder de tafel op de bestuurskamer stond al enige tijd een kist met wat technologie uit het dia-geluidstijdperk en wat documenten van nog langer geleden. Op de hardware heb ik een briefje geplakt ("oud ijzer - meegeven!"), aan de documenten heb ik wat meer aandacht geschonken. Gelukkig.
Ik weet niet hoe we eraan komen maar onderin zat een envelop waarop geschreven stond "voor de heemkunde" en dat zijn wij. Het is evenwel nog maar zeer de vraag of het slordig afgescheurde papiertje dat ik voorzichtig uit de envelop viste inderdaad bij ons behoort te berusten:



Ik heb ooit eens ergens gelezen dat er in Duizel een kostschool heeft bestaan, gesticht door Theodorus Ignatius Panken (1795-1853).* J.B. Panken is misschien Jan Baptist Panken, geboren 1836, nogal jong voor een directeur maar ik vind zo gauw geen andere. Deze kan het niet geweest zijn:


Het moet welhaast deze geweest zijn (1878)...



... al was de 'Institution des jeunes gens' volgens mij iets anders dan een reguliere openbare school met een hoofdonderwijzer. Misschien deed hij de Institution erbij. 
Als hij het was dan was hij maar tien jaar ouder dan de laureaat, die dateert van 1846.



* heeft nog examen gedaan in Hapert:





5 opmerkingen:

  1. J.B. Panken (Joannes Baptista Panken) overleden in 1823, was de broer van Theodorus Ignatius Panken en had de leiding over deze kostschool.
    De J.B. Panken die in 1862 de leiding had, is zeer waarschijnlijk Jan Baptist Panken, geboren in 1827. Jan Baptist Panken (zoon van Jacobus Panken) was een neefje van Theodorus Ignatius Panken.
    J.B. Panken geboren in 1837 is het zeker niet, hij werd in 1861 tot priester gewijd in Lage Zwaluwe.


    http://www.hskdeachtzaligheden.nl/tng/showmedia.php?mediaID=327


    https://heemkunde-archief.nl/_docs/Brabants%20Heem%20(1948-1998)/1971_23.pdf

    In deze nog steeds lezenswaardige autobiografie vertelt hij zijn „ambtgenoten en leerlingen" over zijn eerste leerjaren op de kostschool te Duizel, waar na het overlijden van
    Panken's vader, Jan Baptist, zijn oom Theo de leiding had.

    https://www.openarch.nl/rhe:3DB74099-0C69-4E83-BD9E-F66510118EF6

    https://gw.geneanet.org/bergmanst?n=panken&oc=&p=jan+baptist

    https://gw.geneanet.org/bergmanst?lang=nl&p=johannes+baptista&n=pancken

    https://gw.geneanet.org/bergmanst?lang=nl&p=jacobus&n=pancken+panken

    https://www.europese-bibliotheek.nl/de/bucher/Zwaluwe_in_oude_ansichten_deel_1/100-114380/Artikel/5

    44. De geestelijke, staande in de kerk, is pastoor J.B. Panken, geboren op 5 januari 1837 te Duizel. In 1861 werd hij tot priester gewijd en in 1901 vierde hij in de versierde kerk van Lage Zwaluwe zijn veertigjarig jubileum. Pastoor Panken is op 25 mei 1920 overleden. Hij was ere-kamerheer van de paus en ridder in de orde van Oranje-Nassau.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste ND,
      Hierboven vermeldt u een artikel in Brabants Heem, de lezenswaardige autobiografie. De redactie van de Rosdoek (Heemkunde Eersel) werkt momenteel aan een artikel over de kostschool in Duizel. Ik zou dit artikel heel graag lezen, maar de link werkt niet. Ik heb via Google geprobeerd het artikel te zoeken, maar het lukt me niet. Kunt u mij vertellen waar ik het artikel kan lezen? Alvast heel hartelijk dank voor uw reactie!
      Met vriendelijke groet,
      Sandra Hakkens
      Duizel

      Verwijderen
  2. Beste Hugo,
    Wat leuk om deze foto te zien, iets wat is overgebleven uit het kostschool tijdperk. Erg interessant! Momenteel werken we bij De Rosdoek (Heemkunde Eersel) aan een artikel over de kostschool in Duizel. Mag ik het plaatje gebruiken ter illustratie?
    Alvast bedankt voor je reactie,
    Met vriendelijke groet,
    Sandra Hakkens
    Duizel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wellicht is het voor de heemkunde van Eersel wel interesant om verschillende publicaties van F.C. Donders, de persoon die ik al eerder genoemd heb in een reactie, te bestuderen, aangezien deze persoon meerdere malen schrijft over deze kostschool waar hij dus ten tijde van de Belgische Opstand zelf kostleerling is geweest en in de leer was bij T.I. Panken.

      Verwijderen
  3. Wat veel mensen niet weten is dat Franciscus Cornelis Donders (1818-1889), hoogleraar geneeskunde en toonaangevend oogspecialist, zowel kostleerling (7-11) was en later in de leer was als ondermeester (hulponderwijzer) bij schoolhoofd Theodorus Ingnatius Panken (11-13).

    BeantwoordenVerwijderen