dinsdag 3 september 2013

Harde zeep (2)

Dit is wat de krant erover schreef*:

Bladel, 25 Dec. Gisterenavond hebben de hulpcommiezen K. en K. alhier in het buurtschap Terkooijen onder Bladel aangetroffen een der smokkelbenden uit Hapert. Een drietal smokkelaars, M.L., E.L. en F.v.d.V. vielen in hun handen. Afgaande op de groote hoeveelheid smokkelwaar, bestaande hoofdzakelijk uit zeep en koffie te zamen ongeveer 1300 pond, welke goederen met paard en kar naar Bladel werden vervoerd, schatte men het aantal der bende op circa 30 personen. Vele geweerschoten werden op de vluchtenden (bij de politie geen onbekenden) gelost, vermoedelijk zonder hen te treffen. Het was onbegrijpelijk dat ze nog durfden te vluchten, terwijl ze het toch met den dood hadden kunnen bekoopen.
Het lijkt wel een Amerikaanse film. En Hapert een hotspot voor criminele bendes**. Machiel-oom schijnt zijn hersens te hebben gebruikt.
Een paar dagen later*** verscheen in de Meierijsche Courant dit akelige bericht:
Een slachtoffer van den draad- Een hier vertoevend Belg, vader van zes kinderen is, zooals we vernemen, met Kerstmis bij het smokkelen het slachtoffer geworden van den electrischen draad. Met twee vrienden naar de grens getrokken, bleef zijn zak smokkelwaar aan den draad haken. Bij de poging om de zak los te maken, kwam hij met den draad in aanraking en was onmiddelijk dood. Zijne vrienden namen ontsteld de vlucht. Na eenigen tijd gingen ze met anderen terug en vonden toen het lijk, dat inmiddels geheel zwart was geworden, nog aan den draad hangen. De Duitsche wacht nam het lijk in beslag.





* Eindhovensch Dagblad, 27 ecember 1916
** Ach, dit ene bericht...
*** 30 december


Geen opmerkingen:

Een reactie posten