woensdag 4 september 2013

Brievenbus


Op 30 september 1854 ontving de burgemeester ten onzent, vanuit Eindhoven het volgende schrijven:
Daar er ingevolge eene Ministerieele Resolutie bepaald is dat er eene brievenbus aan het schoolhuis te Kasteren zal geplaatst worden, zoo verneem ik tot myne bevreemding, dat het verlof daartoe geweigerd wordt. Althans heden is my door den postbode berigt geworden, dat de onderwyzer aldaar, welke naar myn oordeel daaromtrent niets te beslissen heeft, de plaatsing geweigerd heeft. Het zou my aangenaam wezen, indien ik deswegens door UEd mogt worden ingelicht, ten einde, zoo hieraan niet mogt worden voldaan, hiervan aan Zyne Excellentie kennis te geven.
De Directeur van het Postkantoor
..
De burgemeester was van oordeel dat wie vanuit zijn gemeente brieven te versturen had, die gewoon naar de dependance in Bladel kon brengen en dat een extra brievenbus in Casteren niet nodig was. Aldus had hij de postmeester te Eindhoven doen weten. Waarop deze:
Voordat ik myn rapport omtrent de weigering tot plaatsing eener brievenbus aan het schoolhuis te Casteren, aan Zyne Excellentie den Minister van ..tien inzende, heb ik het geraden geoordeeld, UEA .. ten dien aanzien te moeten onderhouden, te meer .. het my uit eene missive dd 6 Oct ll No 627 gebleken is, dat UEA in het denkbeeld verkeerd als dat het daarstellen eener brievenbus uitsluitend in het belang der ingezetenen van Casteren zoude geschieden, hetwelk geenszins het geval is, zynde deze maatregel hoofdzakelyk genomen in het belang der ingezetenen van Netersel, ten einde hen het bezorgen der brieven zoo veel mogelyk te faciliteren, daar zy in den tegenswoordige stand van zaken verpligt zyn hunne brieven te laten bestellen ten hulpkantore van den heer brievengaarder te Bladel.Indien deze postverbetering tot stand komt, zal de dienstdoende postbode met de ligting der brievenbus belast worden.Ik hoop dat deze supplicatie voldoende zal zyn om UEA het gemak ten behoeve van Netersel waarvan Casteren tevens profiteren kan, te doen beseffen, en ik twyfel derhalve niet, of UEA zal uwe medewerking niet willen weigeren om deze maatregel, ten algemeene nutte by Ministerieele Resolutie genomen, en  reeds ter executie voorgeschreven, tot stand te brengen, want het zy my vergund UEA .. dat het hier de vraag niet geldt, of voorzegde maatregel doelmatig of noodzakelyk is, maar daarin slechts uw gezag wordt ingeroepen, ten einde dat de uitvoering van het besluit in deze bevorderd zou wezen.Byzonder aangenaam zal het my (zijn) hierop zoo spoedig mogelyk een antwoord te mogen ontvangen.
De Directeur van het Postkantoor
..*



* een aantal opmerkingen nog: ten eerste is de naam van de directeur van het postkantoor in Eindhoven tot tweemaal toe onleesbaar. Ten tweede hebben ze het hier bestaan om de ingekomen stukken (gemeente-archief Hoogeloon c.a. 1811-1925, invnr. 361 e.v.) in te binden en ten dien einde passend te maken, dat wil zeggen er waar nodig tot twee centimeter af te snijden. Daardoor zijn er aan begin en einde van de regels woorden weggevallen, die helaas niet in alle gevallen terug te redeneren zijn. Ten derde: een minuut van de missive van 6 oktober is misschien nog te vinden in het register van uitgaande stukken. Dat echter, ga ik aan het toeval overlaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten