zaterdag 10 december 2011

Kroontjes Jumbo (2)

Terugkomend op Kroontjes Jumbo, of liever Nolla's Napolion: N.N. was - voor zover ik de stierhouderij in het algemeen* en het Register in het bijzonder begrijp - aangekocht in 1945 en gestald bij F. Vosters. In 1947 is N.N. dus opgevolgd door Kroontjes. Kroontjes kwam terecht bij Jan van de Ven aan de Kerkstraat 25 in Hapert. Dat N.N. verkocht zou zijn, is maar een veronderstelling. Hij was vijf jaar oud op dat moment. Misschien ook is hij... In het Register is hij doorgehaald, zonder toelichting. Na twee jaar en acht maanden ongetwijfeld trouwe dienst bij de Stierhouderij Hapert.

Na uitvoerige bestudering van het register ben ik er achter gekomen dat de naamgeving der stierkalveren gebeurde volgens de regel: NAAM VAN DE MOEDER + GENITIEF-S + NAAM VAN DE VADER. Dus Nolla's Napolion was het kalf dat Napolion verwekte bij Nolla; de Napolion van Nolla. Misschien hebben ook Dora en Kroontje een Napolion gebaard, al moet dat dan wel buiten Hoogeloon c.a. zijn gebeurd, want die van Nolla is de enige Napolion in het boek. Van Jumbo staat wél vast dat hij vaker beroepsmatig actief is geweest binnen de grenzen van Hoogeloon c.a.: er is een 'Joma's Jumbo' (geboren 1948, 'twee witte vlekjes op de rug wit stipje schenkel rechts') en een 'Minnies Jumbo' (geboren 1950, 'rood vlekje linker schouderpartij dito rechter schouder'). 'Aaltje 5's Jumbo 2' (geboren 1952) lijkt me dan weer een kleinzoon, een kalf van die van Kroontje, Joma of Minnie. Een van die Jumbo's werd Jumbo 2 (ik zou zeggen, die van Kroontje, want die was het oudst). Zoals Nolla's Napolion uiteindelijk wel 'Napolion 2' zal zijn geworden. Omwille van een zinvolle naamgeving. Waarschijnlijk was 'Willem IV' (geboren 1940, 'rood met vlakke hoorns') ooit gewoon Kroontjes of Juliaantjes Willem.

Er komen in het Register overigens genoeg stieren voor die gewoon Dirk, Peter, Roel, Cobus, Nico, Herman, Frits, Max, Alex, Sjoerd, Sjoerd van den Heuvel of Roland van Heukelom heten. Wie hun vaders en moeders waren, zal dan elders wel zijn vastgelegd.


*Uit Veenman's Agrarische Winkler Prins (1957): "Stierhouderij is een vereniging van veehouders die zich ten doel stelt, gemeenschappelijk een (of meer) stier(en) aan te houden. Het voordeel van een s. is, dat men gemeenschappelijk een betere stier kan aanschaffen. Voor een enkele veehouder is dit vaak niet rendabel en ook te riskant (..)"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten