maandag 5 december 2011

Kroontjes Jumbo


Op 9 december 1947 meldde secretaris Hermans van de 'Stierhouderij Hapert' middels het briefje hierboven, dat zijn vereniging de stier 'Nolla's Napolion' had 'geleverd' en dat deze 'door U kan worden afgevoerd.' Met leveren bedoelde hij waarschijnlijk dat de vereniging het dier had verkocht; met afvoeren bedoelde hij: verwijderen uit het Register van aangiften door eigenaars van Stieren. Met U bedoelde hij de gemeente Hoogeloon c.a.
Een andere stier kon worden ingeschreven, te weten 'Kroontjes Jumbo', geboren op 18 januari 1945.

Hermans schreef zijn boodschap op een door midden gescheurd schriftvelletje. Op 9 december werd hij ingeboekt op de afdeling registratuur en doorgeleid naar de gemeentesecretarie. Daar werd geconstateerd dat Kroontjes Jumbo's kleur en bijzondere kentekenen ontbraken, waarna een medewerker ter secretarie Hermans' hoogst eigen briefje in de typemachine draaide en er de tekst links in het midden op typte: 'Gelieve kleur enz.'. Papier was nog schaars, zo kort na de oorlog.

Het briefje ging retour naar de Stierhouderij Hapert (overigens zonder dat registratuur het bestempelde als uitgaand stuk; dat zou al te bureaucratisch zijn geweest, al had het rechtsonder nog net gekund), waar secretaris Hermans op 20 december, precies onder de getypte tekst, opdat die van de gemeente het zouden begrijpen ('Attentie'), de ontbrekende gegevens noteerde en het briefje weer terug stuurde naar het gemeentehuis. Of hij is het daar gaan afgeven. Zo ver was dat niet.

De registratie der stieren gebeurde in een voorgedrukt cahier uit 1888, zij het dat de gemeente Hoogeloon c.a. er pas in is gaan registreren in 1904.
Het briefje van Hermans zat los achterin dat cahier. Bij de overdracht van het archief 1932-1969 is het waarschijnlijk over het hoofd gezien.

Opgenoemde Kroontjes Jumbo werd ingeschreven als nummer 143. Rood bont en geen bijzondere kentekenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten