zaterdag 17 december 2011

IJl smal trapje

Uit de 'Memorie van toelichting bij het besluit tot 13de wijziging van de begroting' (gemeente Hoogeloon c.a., 1958, nieuw gemeentehuis): 
"Op de secretarie bevinden zich, naast elkaar, 4 archiefkasten. Dit aantal is als zodanig te gering doch tengevolge van plaatsgebrek is het niet mogelijk hier een kast bij te plaatsen. Dit leidt ertoe dat de kasten niet alleen overvol zijn doch ook dat diverse dossiers bij de ambtenaren in de bureaux blijven; voor de verzorging van het archief is dit uiteraard zeer lastig. Aangezien het eigenlijke archief aldus nooit volledig is, is tegen deze wijze van opberging dan ook herhaaldelijk bezwaar gemaakt door de ambtenaar van het registratuurbureau. Het opbergen van bescheiden gaat overigens met veel hindernissen gepaard; de kasten zijn zodanig gesteld dat een ambtenaar geregeld zijn bureau moet verlaten, aangezien anders de laden niet voldoende ver opengaan.
Er blijft overigens nog een groot aantal dossiers waarvoor in het lopende archief geen plaats is. Deze moeten dan voortijdig naar de zolder (waarover hierna) worden overgebracht.
(..)
Het eigenlijke archief bevindt zich op de zolder, welke via de burgemeesterskamer en kadasterkamer over een ijl smal trapje bereikbaar is. Deze zolder - welke een nuttige oppervlakte heeft van 18m2 (de hoogte is 2 meter) moet plaats bieden aan het gehele oud archief van de gemeente. Aangezien de rekken reeds sinds jaren vol zijn moeten veel archiefdozen op de grond geplaatst worden. Behalve deze dozen staan er evenwel ook kisten met oude materialen, geweren, een tafeltje etc., zodat men er nauwelijks kan lopen. De archiefberging ter plaatse is overigens in strijd met alle voorschriften van veiligheid. Het betreft hier een houten zolder met houten rekken, houten schotten etc. welke vanzelfsprekend zeer brandgevaarlijk zijn.
De opberging van het oude als van een gedeelte van het lopende archief geschiedt derhalve noodgedwongen in flagrante strijd met de bepalingen van de archiefwet."
Eerder (Kroontjes Jumbo, dd. 5 december) heb ik gewaagd van een afdeling registratuur. De 'afdeling' blijkt dus slechts een 'bureau' geweest te zijn, bemensd door één, niet te beklagen ambtenaar, op wie veel zal zijn gemopperd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten