dinsdag 3 december 2013

Plan Stratum

Uit een nota van de Commissie Stratum van de Gemeentelijke studiecommissie voor lichamelijke opvoeding en sport, inzake een Plan Stratum, handelend over de ‘behartiging van de sportbelangen in genoemd stadsonderdeel’, de dato 1 april 1947:*

Wandelsport.
De wandelsport die voor het oefenen b.v. voor de 4 daagse afstandsmars, is aangewezen op de openbare weg en deze Zondags niet mag gebruiken vóór 12 uur, zag gaarne dat hun de gelegenheid geboden werd om toch te oefenen, door gebruik te maken van de wegen om het sportpark ofwel de rand van een sportterrein.




* Op welk wensenlijstje verder: een groot wedstrijdterrein + twee bijterreinen voor de VV-Tivoli; een nieuw speelveld + twee oefenterreinen voor R.P.C.; een gezamenlijk speelveld voor de Kajotters, de Padvinders, de vrije jongensclubs en de gidsen met de St. Genoveva groepen; per vier scholen ‘behorende tot het St. Gerardus complex’ één gymnastieklokaal; verplicht schoolzwemmen in het Sportfondsenbad, alsmede voor de schooljeugd één middag gratis toegang tot de ijsbaan; kleedgelegenheid in het arbeidersverblijf bij de ijsbaan voor de Korfbalvereniging Eindhoven en tenslotte speelgelegenheid voor de voetbal- en korfbalafdelingen van Sportvereninging Rust Roest (‘zij zouden kunnen volstaan met een voetbalveld, waarop in onderling overleg in de vereniging zelf, afwisselend gekorf- of gevoetbald kan worden’, waarop dan ook haar afdeling ‘athletiek’ terecht zou kunnen, die op dat moment zeer actief was, zij het niet officieel aangesloten). 10491-6256. Ik moet het opmerkelijke slot om technische redenen citeren (het gestuntel met het conjunctief is niet van mij):


Al de punten die in dit programma naar voren zijn gebracht, worden in de bijzondere aandacht van de studiecommissie voor lichamelijke opvoeding en sport aanbevolen, als ook aan het Gemeentebestuur.
Vertrouwende dat de uitvoering binnen niet al te langen tijd verwezenlijkt mogen worden en niet zoals een suggestie door één der afgevaardigden geuit op de eerste bijeenkomst in Stratum, dat de uitvoering van al deze mooie plannen misschien in 1955 geschied zal zijn, gelogenstraft mogen worden, tekenen wij, namens het comité van de studiecommissie ‘Plan Stratum’.

In Hapert diende meester van der Put op ongeveer hetzelfde moment namens de plaatselijke sportverenigingen een verzoek in voor een gezamenlijk sportpark. Zo brutaal als de Commissie Stratum had hij nooit durven afsluiten. Maar ja, het zou dan ook tot in de jaren zestig duren voor het er kwam. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten