donderdag 19 december 2013

Aan de deur...

In juni 1872 viel bij ons op het gemeentehuis een reclamefolder in de bus van de Roermondse boekhandelaar Jos. Raemaekers, uitgever, zo heette het daarin, van het weekblad de Volksvriend. Of wij geinteresseerd waren in een buste van de op 4 juni dat jaar overleden staatsman Thorbecke, architect tenslotte van de 'gemeentelijke zelfstandigheid', wiens beeltenis 'in elke vergaderzaal een symbool zal zijn van onze zelfregering.' Kosten: 15 gulden per afgietsel.
De gemeente heeft ervan afgezien. Thorbecke sprak hier niet zo tot de verbeelding. En daarbij: de Volksvriend... 'De Volksvriend (1859-1893) blijkt, anders dan men zou verwachten van een tijdschrift met de ondertitel Weekblad van Roermond, een liberale courant, in heftige strijd gewikkeld met de plaatselijke klerikale pers. (..) Het gevecht tussen liberalen en confessionelen zoals dat in de vorige eeuw in de dagbladpers werd uitgevochten, woedt hier, op provinciaal niveau, in alle heftigheid, en wordt soms buiten de kolommen van de krant voortgezet, als het opgehitste roomse gepeupel met onvriendelijke bedoelingen samendromde bij de liberale sociĆ«teit of bij de woningen van liberale gemeenteraadsleden.'* 
Niks voor ons.






* Rob van de Schoor: De Volksvriend: weekblad van Roermond. Een studie van een blad dat een belangrijke rol vervulde in de culturele nieuwsvoorziening voor de liberale elite van een provinciestad in de negentiende eeuw. In: TS > Tijdschrift voor Tijdschriftstudies, jrg. 1998, nr. 3, p. 27 e.v.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten