zaterdag 10 mei 2014

Belhuis

Aan Burgemeester en Wethouders der Gemeente Hoogeloon c.a.
Wijl misschien de aangifte van den 23 Mei ll. ten raadhuize gedaan door G. van de Ven als onvoldoende kan worden beschouwd; - niettegenstaande de ondergeteekende den 3 Junij ll. voor gesloten raadhuis is verscheenen: wordt kennis gegeven dat het nieuwe woonhuis voor de Pastoor sedert 31 Mei ll. geheel en al is betrokken.
Personeel hetzelfde; wijk, no. enz. onveranderd.
W.J. van Dongen
Pastoor
Gedaan te Hapert den 5 Juny 1884*



* Gemeentearchief Hoogeloon c.a.; ingekomen stukken. Moet het Belhuis zijn, op dat moment net gebouwd, heden te verkrijgen voor 1.190.000 euro. Er staat werkelijk 'voor', niet zoals je zou verwachten 'door'. Zie maar:




Eerder gebeurde dit:

Van in het begin des jaars 1819 was er in Hoogeloon, en bijzonder in Hapert, eene kwaadaardige en aansteekende koorts ontstaan, die vele Ingezetenen uit het leven rukte, en onder anderen, den kapellaan Dionijsius de Canter, die aan dezelve den 23 Julij is overleden. Te dier tijd was er niet een Priester, buiten bediening, in ons Bisdom, die aldaar kon geplaatst worden. De kerkelijke Overheid vond dan goed, den kapellaan van Goirle voor eenigen tijd naar Hoogeloon te roepen, om, als Assistent of Deservitor, de beide gemeentens te komen helpen bedienen. Hetzelfde Jaar 1819 zijn de katholijke gemeentens van Hapert en Hoogeloon, na eene vereeniging van bijna twee eeuwen, wederom gescheiden; en worden, ieder afzonderlijk, door eenen Pastoor zonder Kapellaan, bestuurd. Te Hapert blijven de katholijke inwoners de vorige schuurkerk gebruiken, bij dewelke zij eene behoorlijke pastoors woning gebouwd hebben.

En nog eerder:

De parochie van Hoogeloon is sedert het Jaar 1207, door de religieuse Kanoniken van Tongerlo bediend geweest: en het schijnt, dat dezelve gezamentlijk met die van Hapert, sedert de verovering van ’s Bosch, door denzelven Pastoor, met eenen Kapellaan van die Abtdij, altijd is bestuurd geworden. Hun verblijf is te Hoogeloon. De oude parochiekerk te Hoogeloon, ingewijd onder de aanroeping van den H. Pancratius, is sedert het Jaar 1809 wedergekeerd tot het gebruik der Katholijken. Te Hapert hebben zij eene kerkschuur; en de oude parochiekerk erkent, als patroon den H. Severinus bisschop van Keulen, die in de eerste eeuwen onze kerk van Tongeren bestuurd heeft. (..) 

Volgt een lange lijst pastoors van 1310 tot 1818, waarbij de volgende kanttekeningen:

Na het vertrek van Goossens (bij ons sinds 1620), die ten tijde van het beleg van ’s Bosch geroepen werd tot de besturing der religieuse Maagden te Herenthals, werd de pastorij van Hoogeloon, omtrent vier Jaren bestuurd door Carolus Werpen, religieus, niet van Tongerlo, maar van Postel; denkelijk om de moeijelijkheid (in die omstandigheden van de verovering der Hoofdstad) van aldaar eenen religieus van Tongerlo te plaatsen; gelijk Postel, benevens andere ordens van religieusen, ook elders de bedieningen van ongeordende Priesters, omtrent dien tijd, vervuld heeft.
In 1642 werd Smits (bij ons sinds 1633) pastoor te Diest in de lieve Vrouwe kerk; alwaar hij, in de standvastige bediening van zijn ambt, aan den pest, den 18 Junij 1652, is overleden.
In 1669 werd Corijns (bij ons sinds 1665) door de ketters verjaagd uit zijne pastorij te Hogeloon; en aanvaarde naderhand die van Westerlo. Hij stierf in Tongerlo den 16 Junij 1697. Zijne barmhartige weldadigheid voor den Armen, en zijne beminnelijke goedheid, zijn, na zijne dood, nog lang geroemd geweest.
Schenkelius (bij ons sinds 1670) werd in 1675 door de vervolging der ketters genoodzaakt in de abtdij van Tongerlo weder te keeren; en bediende nog naderhand het ambt van penitentiaris te Duffel, en de pastorij van Schaffen bij Diest. Eindelijk wederom in Tongerlo gekeerd, stierf hij aldaar den 27 Junij 1694, latende de nagedachtenis van eenen godvruchtigen en zedigen Priester.
De Wijmar (bij ons sinds 1746) werd in 1751 pastoor te Rozendaal, en landdeken van het distrikt van Bergen-op-zoom, onder het bisdom (alsdan) van Antwerpen; een man zeer geacht om zijne deugd en begaafdheden. Hij stierf, Jubilaris zijnde, en de oudste van de geheele Abtdij, den 9 Januari 1786. 
De Winter (bij ons sinds 1776) de pastorij van Hapert en Hogeloon bekomen hebbende, reisde naar ’s Hage in hard winters weder van Januarij 1776; doch, van de Staten niet geadmitteerd zijnde, behaalde hij daar eene zware ziekte, en stierf in ’s Hage den 21 Februarij 1776, zonder zijne pastorij bediend te hebben.*




* Komt allemaal uit het Katholyk Meyerysch memorieboek, Antonius van Gils, 1819







Kerkstraat 31, HAPERT
Zeer fraai Rijksmonument “Het Belhuis”, de voormalige pastorie van Hapert. Bouwjaar 1883. In de loop der jaren gerestaureerd en aangepast aan de hedendaagse woonwensen met behoud van veel authentieke stijlelementen.
Een uniek bezit voor mensen die uiterst comfortabel, stijlvol en zorgeloos willen wonen en genieten. Het object is tevens uitermate geschikt voor kantoor- of praktijk aan huis.
ALGEMENE INFORMATIE
- Gelegen op een ruim perceel met aan de achterzijde een lommerrijke, parkachtige tuin met borders en oude bomen;
- Veel originele elementen, waaronder glas-in-lood raam, mozaïek vloeren en bewerkte plafonds;
- Centrale, kindvriendelijke ligging en alle voorzieningen van de dorpskern binnen handbereik;
- Goede ontsluiting door (nieuwe aansluiting) A67 richting Eindhoven en Antwerpen.
- De royale opzet van het Belhuis biedt tal van mogelijkheden voor grotere gezinnen of voor praktijk- of kantoor aan huis.
INDELING
Parterre
Uitnodigende entree; hoge hal (L-vorm) met originele plavuizen vloer (dallen), trapopgang en toilet met authentiek fonteintje. Toegang tot ruime gewelfkelders (2 compartimenten) met wijnnissen. Complete, uitgebreide meterkast. Via de hal ook toegang tot de woonkeuken met terrasdeur naar overdekt terras.
Living annex tuinkamer (rechts van de hal)
Royale lichte living met houten vloer en sfeervolle open haardpartij met zandstenen schouw. De hoge plafonds zijn voorzijn van origineel stucwerk met ornamenten. Vanuit de woonkamer bereikt men via imposante prachtige “en suite deuren” de intieme tuinkamer met originele vloer.
Kantoor/praktijk
Kantoor-/praktijkruimte met eigen sanitair in voormalig koetshuis. Ook via seperate entree van buiten bereikbaar. Openslaande deuren naar oprit verschaffen prettige daglichttoetreding. De ruimte is voorzien van een receptie/wachtkamer, pantry, inbouwkasten en toilet.Op de eerste verdieping van het koetshuis zijn voorts een 2-tal werkkamers met veel daglichttoetreding gesitueerd. De stoere spantbenen zijn nog in het zicht.
Vervolg parterre (links van de hal)
Eetkamer/salon aan de voorzijde gelegen met servieskast en rustieke eiken vloer. Toegang tot bibliotheek met open haardpartij en maatwerkkastenwanden met verlichting.
Woonkeuken met inbouwkast en en L-vormig keukenblok. De keukenruimte is uitgerust met een roodgebakken, keramische tegelvloer. Praktische bijkeuken met pantry en aansluitingen voor de wasmachine-apparatuur. CV-ruimte met opstelling boiler en c.v.-ketel. Portaal met trapopgang naar slaapkamer linker zijvleugel.
1e Verdieping
Drietal slaapkamers met vaste kasten en wastafel.
Vierde slaapkamer, masterbedroom met eigen badkamer en suite.
Slaapkamer zijvleugel met eigen badkamer en suite.
De gehele 1e verdieping is voorzien van een eiken houten visgraat gelegde parketvloer.
2e verdieping
Grote multifunctionele zolderverdieping op stahoogte met en spanten in het zicht.
Tuin
Sfeervolle, privacy biedende onder architectuur aangelegde tuin met middagzon voorzien van een terras, vijverpartij, gazon en volwassen borders. Ontsluiting aan de achterzijde en mogelijkheid voor het realiseren van een carport/garage/berging is aanwezig. Het perceel is aan de achterzijde ontsloten.
De voortuin is eveneens uitgerust met volwassen borders en sierheesters, een brede oprit met centrale border biedt plaats aan meerdere auto’s. Poortpartij naar openbare weg.
Rijksmonument:
- in beginsel aftrek restauratie- en onderhoudskosten als persoonsgebonden aftrekpost;
- mogelijkheid van een Restauratiefonds hypotheek tegen een zeer lage rente (5% onder marktrente met een minimum van 1,5%) zie www.restauratiefonds.nl























Geen opmerkingen:

Een reactie posten