zaterdag 21 juli 2018

Wasgoed

Daarnet op de radio: een vrouw kan tijdens een vakantie in Praag niet op het meervoud komen van het woord "slot", in de betekenis van kasteel, burcht. Het woord "sloten" dringt zich op maar ze denkt dat dat iets heel anders betekent. Dingen op fietsen en in deuren. Ze concludeert dat er voor het woord "slot" in de kasteelbetekenis geen meervoud bestaat.
Ik moet zeggen dat ik zelf ook even twijfelde en de geruststellende uitleg van de dienstdoende taalkundige nodig had voordat ik het volgende kon bedenken.
Taal is de concretisering van een model. Dat model heet grammatica. Erbinnen bestaat de entiteit "zelfstandig naamwoord". Deze heeft de eigenschap dat ze kan vermeervoudigen. Van elk concreet zelfstandig naamwoord bestaat dus een dito meervoud. Dat doet de grammatica. Uw wasmachine draait omdat er grammatica inzit. Zo simpel is het. Betekenis, uw wasgoed,  doet er niet toe.
Het feit dat we bij "sloten" uitsluitend denken aan fietsen en deuren duidt erop dat we bomen kappen om het bos niet te hoeven zien.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten