zondag 20 april 2014

Uitstel mag daar mede niet plaats hebben




Veldhoven 23 Mei 1881:

Aan den Heer Burgemeester te Hoogeloon

Ik heb de eer U Edelachtbare kennis te geven, dat Johanna Maria Eliens, Weduwe Antonie Reniers, zoodanig ziek is, dat zij hoogst waarschijnlijk geen acht dagen meer zal leven. Zij heeft geene hoegenaamde levensmiddelen, die haar in haar ziekelijke toestand dienstig zijn, en te weinig beddegoed, zoodat zij aan alles gebrek heeft. –
Menschelijk* ware het, dat van Uwentwege bij ontvangst dezer, iemand over kwam om alles te regelen en in hare dringende behoefte te voorzien. – Want uitstel mag daar mede niet plaats hebben.
De Burgemeester der Gemeente Veldhoven
G Jaspers

Johanna Maria Eliens was geboren in Hoogeloon op 22 juni 1801. Ze viel bij ons in de onderstand. Vandaar het schrijven van burgemeester Jaspers. In 1836 trouwde ze met Antonie Reniers. Ze kregen geen kinderen. Antonie Reniers overleed in de zomer van 1857. Ergens in de jaren zestig ging ze in de kost bij Antonius van der Vleuten, timmerman in Veldhoven en bleef daar tot aan haar dood.
Het zou overigens loos alarm blijken te zijn: in plaats van geen acht dagen, zou Johanna Maria nog 5 jaar blijven leven.

* moet zijn: Wenschelijk


Geen opmerkingen:

Een reactie posten