woensdag 2 april 2014

Juffrouw Das

Zoals juffrouw Das meer dan een eeuw na hem, heeft in 1833 de toen twintig jaar oude Reuselse onderwijzer Philippus Schippers in Hapert een tijdlang de ‘onderwijzersbetrekking’ waargenomen. Het was voor hem het begin van een lange carriere in het onderwijs. In 1871 informeerden Gedeputeerde Staten naar de exacte duur van de waarneming, waarschijnlijk in verband met zijn aanstaande pensionering. Anders dan mij die van juffrouw Das in 1969, was ons in Hapert in 1833 de aanwezigheid van meester Schippers volkomen ontgaan:

Ter beantwoording der missive UEdele G A (..) hebben wy de eer UEdele G A te berigten dat het ons niet bekend is hoelang in het jaar 1833 Philippus Schippers waarnemend onderwijzer te Hapert is geweest daar in de notulen van den Raad dezer gemeente destijds geene aantekening is gehouden en niemand in de gemeente ingezetenen van Hapert kan verklaren hoelang hy met de waarnemer is geweest de verklaring dienaangaande door eenige ingezetenen van Hapert gaat weeder met deze terug.

Wij hebben het dus bestaan om GS een document te retourneren waarin een aantal van ons, ouderen naar ik aanneem en al of niet namens ons allen, verklaarden veertig jaar eerder geen Philippus Schippers in ons dorp te hebben zien rondlopen. In Reusel kennen ze hem nog wel: in hullie heemkundig magazien De Schééper is ooit een artikel verschenen met de intrigerende titel Neffe 't pötje gepist? (Philippus Schippers).
*






* december 2000, nr. 47, p. 31

Geen opmerkingen:

Een reactie posten