vrijdag 11 april 2014

Jonesy

Op 18 november 1938 stond in de Eindhovensche en Meijerijsche Courant de uitslag van het eerste concours van de Hapertse Bijzondere Vrijwillige Landstorm (B.V.L.):

UIT HAPERT
(..)
B.V.L.
Op het eerste concours van de bijzondere vrijwillige landstorm, plaats gehad hebbende op de banen bij Aph. Van Gompel alhier, was de uitslag als volgt:
F. Leijten 49. Joh. Castelijns 48. Ger. Kox 47. P. Vosters 46. Jan van den Broek 46. Ant. Van Dingenen 46. F. Lavrijssen 46. J. Snelders 46. H. Schilders 45. Andr. Schilders 45. Adr. Huijbregts 45. S. Geraerts 44. Ant. Luijten 44. Adr. Lepelaars 43. B.J.M. Sliepenbeek 43. Chr. Worm 42. Ant. Kox 41. G. Lemmens 40. Corn. Leijten 39. F. Manders 39.

De B.V.L. heb ik ergens als volgt gedefinieerd gezien*:

de organisatie van hen, die hetzij als dienstplichtigen, hetzij op grond van een vrijwillige verbintenis, hetzij als behoorende tot het reserve-personeel, deel uitmaken van het verlofspersoneel der Koninklijke landmacht en zich beschikbaar stellen om na verkregen machtiging van Onze Minister van Defensie - ter handhaving of herstel van de openbare orde en rust - vrijwillig in werkelijken dienst te komen

En als volgt**:

De B.V.L. was in eerste instantie uitsluitend een "anti-revolutie-instituut", bestemd om bij dreigende revolutionaire woelingen op te komen tot steun van het wettig gezag.

Een reserveleger. Geuniformeerd en al. En bewapend. Het concours waarvan sprake is, was geen rik-concours. Ze deeën schieten. Fons van Gompel beschikte kennelijk over een schietbaan. Opa zal zich wel vrijwillig verbonden hebben of behoord hebben tot het reserve-personeel***, want hij was maar een paar jaar jonger dan hij schoot die zondag in november 38. Zijn broer Kees was nog ouder. Bernard Sliepenbeek was de slager.****


* Artikel 1 van het Uitvoeringsbesluit Wet op de Weerkorpsen, daterend van 2 juli 1938
** Utrechts Archief
*** In de Eerste Wereldoorlog was hij gemobiliseerd te Venlo, heeft-ie me wel eens verteld
**** Sgt. Jones, als je de spot zou willen drijven met de B.V.L.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten