woensdag 15 mei 2013

Het niet

Op 11 juni 1859 overleed Klemens Prins von Metternich, de man - diplomaat, Oostenrijk - die in 14-15 (18) de pre-revolutionaire politieke en maatschappelijke orde herstelde en een evenwicht creëerde tussen de toenmalige grootmachten dat garant zou staan voor 30 jaar vrede in Europa, eentje dus, die het weten kon als je het had over al die stelsels en ismen van vandaag de dag - september '59 (18) - hier in Brabant net zo goed als ergens anders:
(..) uit het liberalisme, dat den geest van onafhankelijkheid en vijandigheid tegen het gezag daarstelt, is het radicalisme voortgesproten; uit het radicalisme het communisme en uit het communisme vloeit het socialisme voort. En thans komen wij aan het einde der beweging. 't Is bewezen dat na het socialisme niets meer bestaat dan de anarchie, dat is de verwoesting der maatschappij of het niet.
Aldus de Prins/Noordbrabanter.* Ismen waren de bedenksels van 'partijgeesten en mannen van wanorde'. Niks werd. In 's prinsen jeugd had je al Kantisme, hij had hem persoonlijk gekend en ook Fichte, die daarna kwam en de weg vrijmaakte voor Schelling, asjeblief zeg, die ons Hegel bracht en chaos en lammenisme, wat je niet eens wijsbegeerte kon noemen: lammenisme is: 'het niet'.

't Gezond verstand en anders niet, zo 's Prinsen leus.




* 15 september 1859, verreweg de eerste vermelding van de term anarchie in de historische kranten van de KB, in de Noordbrabanter nog wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten