Ook uit het pak van Ingrid: vier kaarten aan drie Sevensen:
Om met de laatste te beginnen: Anna Maria Hendrika Sevens, geboren 16 maart 1902; aanvankelijk te boek als onderwijzeres, later als verpleegster. Haar pa was Cornelis Johannes Maria Sevens, onderwijzer, vanaf 1903 in Deurne, 57 jaar oud in 1927. Wie J Hubens Claassen was, weet ik niet. Deurnese, reislustig, devoot, niet van de kermis. Anna's Pa was een broer van Antonie Sevens (kaarten 2 en 3), onderwijzer in Mierlo; molenaar ook en streekhistoricus. Overleed in 1941.
De P. Sevens op kaart nummer 1 houd ik voor Petrus Henricus Maria Sevens, broer van Anna, 1 jaar jonger. Arriveerde op Sinterklaasavond 1918 in Den Bosch.
Er is een connectie met ons in Hoogeloon c.a. Anna, Antonie en P. waren achtereenvolgens de oudere zus, de oom en de oudere broer van Henricus Antonius Maria (Harrie) Sevens (1905-1982). Deze Harrie Sevens werd in 1924 als onderwijzer van bijstand aangesteld op de openbare lagere school in Hoogeloon. Twee jaar later werd de school opgeheven en ging het onderwijs over in katholieke handen. De twee onderwijzers van bijstand kregen per 1 januari 1927 eervol ontslag. Mejuffrouw Hakkens vertrok, maar Harrie Sevens verzette zich. Bij de provincie eiste hij vernietiging van het betreffende raadsbesluit. En zo geschiedde.
Hij beriep zich op artikel 28 van de Wet op het Lager Onderwijs, dat bepaalde dat bij de berekening van de personeelsbehoefte op openbare scholen in zeker jaar moest worden uitgegaan van de gemiddelde aantallen "werkelijk schoolgaande" leerlingen op de datums 16 maart, 16 juni en 16 september van het jaar daarvoor. In Hoogeloon begroeg dat aantal 99, goed voor 1 schoolhoofd en twee onderwijzers van bijstand in het jaar 1927. Maar omdat de hele meute intussen was overgegaan naar de katholieken, bedroeg het reƫle aantal leerlingen aan de openbare lagere school nog maar... 8. En voor dat handjevol (protestantse) leerlingen zou de gemeente drie full time leerkrachten moeten aanhouden (weliswaar op kosten van het Rijk). Dat moest je niet willen. Bij de Kroon verzocht men op zijn beurt om vernietiging van het besluit van Gedeputeerde Staten. Het kon immers niet de bedoeling der wet zijn, noch het algemeen belang dienende, dat het Rijk zou betalen voor zes leerkrachten terwijl er maar werk was voor drie. Of men gelijk heeft gekregen, weet ik niet. Harrie Sevens ging op wachtgeld, dus ik neem aan van wel.
In februari 1928 werd hij benoemd aan de openbare lagere school in Diessen, die in 1929... verbijzonderd werd. Toen ging hij wel mee over, zonder slag of stoot.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten