dinsdag 26 juni 2012

Groeten: Sophie Lang






Sophie (Petronella) Lang was de dochter van de Ulftse (Achterhoek) rietmeubelfabrikant Carl Harold Sebastian Lang, oorspronkelijk uit Schönau vor dem Walde, Thüringen, Duitsland. Ze was de oudste van drie zussen en werkte als onderwijzeres. Later. In maart 1901 was ze 18 jaar oud en net geslaagd voor het vak Nuttige Handwerken. In Breda. Niet naast de deur.



Ik heb niet kunnen achterhalen op welke school ze lesgaf en of ze het bij Nuttige Handwerken gelaten heeft. De inleider van het familiearchief spreekt over de "school in Ulft". In het archief van de gemeente Gendringen bevindt zich geen personeelsdossier van Sophie Lang (wel van een aantal andere leerkrachten aan de openbare lagere school te Ulft: W.G. ten Brincke, M.H. Bruins, J.W. Jansen, M.F. Jolink-GerritsenY de JongA. Krienen, A.L.W. Peutz). Als ze in het bijzonder onderwijs werkzaam was, dan misschien op de Nederlandsche Hervormde School te Gendringen (de familie Lang was Nederlands Hervormd) na 1921, toen de school werd gesticht. In Ulft zelf was volgens mij alleen een katholieke bijzondere lagere school. Ik moet daar nog eens achteraan (ook: de Gendringse schoolkwestie die zich daar begin jaren twintig heeft afgespeeld*).




Sophie is de kaarsrechte dame in het midden (vierde van rechts). De anderen van links naar rechts: vader, zus Margaretha, schoonzus, moeder, zwager Willem, zus Alida en oudere broer Frederik (verzender van de kaart uit Berlijn). 
Van trouwen ist nie gekomen.

Sophie Rust was misschien Maria Sophia Rust, geboren 1866, zestien jaar ouder dan Sophie, overleden in 1906.

Jo van der Lugt was (heel) misschien Gerdina Johanna van der Lugt (1881) uit Gendringen. Mevrouw Boland en Boudje zijn mij een raadsel.





Frederik Voorthuis (geboren 1868, woonachtig in Gendringen sinds 1905) was begin vorige eeuw directeur van het postkantoor in Gendringen. In juli 1908 verbleef hij met zijn vrouw Anna Voorthuis-Pos (1875) in Köningswinter, een stadje aan de Rijn nabij Bonn, in die tijd een populaire vakantiebestemming, onder andere vanwege de nabijheid van de wildromantische, per tandradbaan te bestijgen burcht Drachenfels. Hieronder is hij de achtste van links**:




In 1934 had je ook nog dit:




In 1936 gevolgd door:



En in 1937 door:


En in 1940 besloten met:




* waarvan akte; Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, Doetinchem
** idem, Collectie W.J.A. Span






Geen opmerkingen:

Een reactie posten