donderdag 17 augustus 2017

Op wielen

In 1973 is men in Hapert op het gemeentehuis druk bezig met de uitbreiding van het Vennenbos. Dergelijke majeure territoriale mutaties moeten van gemeentewege worden geregeld in bestemmingsplannen en die hebben regels, voorschriften, toelichtingen en... definities. Toen misschien nog wel meer dan nu. 
Je denkt het is simpel: Piet Derksen wil huisjes bouwen om per weekend of per week te verhuren, je weet intussen hoe die eruitzien en dat het ook per midweek kan dus wat valt er te definiƫren? Optrekje uit steen met plat dak, terrasje van groene betontegels en wat plastic stoelen...
Zo simpel is het natuurlijk niet. Zo simpel is het nooit. Niet in Nederland, niet in Hapert. U moet ook bedenken dat het hele fenomeen vakantiepark zoals dat vandaag de dag gemeengoed is, toen nog volslagen onbekend was. Derksen en Hoogeloon c.a. - lees: burgemeester Wouters - hebben ter zake baanbrekend pionierswerk verricht. Bedenk dat de wegen ter plaatse nog heel anders liepen dan vandaag de dag en niet zelden dood. Dat het bos een ratjetoe was omdat het deels aan de gemeente toebehoorde en deels aan Staatsbosbeheer. Dat de E3 nog volstond met bulldozers. Dat het Vennenbos in de kern gewoon een camping was die a) niet mocht worden gebruikt voor de bouw van "tweede woningen" en b) uit hoofde van die oer-identiteit van camping plaats diende te bieden aan "kort-kampeerders" en passanten, of die nou een tent op de rug of een caravan achter de auto hadden. Het was nog rimboe aan het eind van de Schouwberg en niks was nog wat het geworden is. Het gevaar van begripsverwarring was levensgroot.
Dus de vakliteratuur er maar eens op nageslagen. Wat wordt in de ruimtelijke ordening nou eigenlijk verstaan onder die draak van een term "rekreatiewoonverblijf"? Dan blijkt dat dat behalve het hierboven beschreven, intussen overbekende standaard stenen bouwwerk, ook nog iets heel anders kan zijn:


Een onderkomen op wielen dat niet bestemd is om te worden voortbewogen. Wat een heerlijke tijd was het toch, of niet soms? Mijn bestemmingsplan om een na-oorlogse geschiedenis te gaan schrijven van de Kempen neemt almaar vaster vormen aan...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten