zaterdag 25 maart 2017

S.V. Vienna

Zat vanavond mijn tijd weer eens te verdoen met het surfen door oude kranten toen ik dit bericht tegenkwam. Net onder het midden is het te doen:


Het interessante is hier niet zozeer dat wij het er kennelijk regelmatig goed af brachten en ook niet dat onze beste speler weer eens in de grond had getrapt en de kraker tegen Geldrop zou moeten missen, als wel dat dat gebeurde in de wedstrijd tegen Vienna. Vienna? Wenen? In de 3e klasse H?
Als je de naam googelt, beland je overwegend in Oostenrijk, zoals te verwachten, met uitzondering van dit ene berichtje op de site van Eindhoven in Beeld:


"LEW is in 1928 opgericht door een groepje Oostenrijkers die bij Philips werkten", weet voormalig voorzitter Ad Bierens te vertellen. "De naam LEW lag toen nog ver van ons verwijderd: onze voetbalvereniging is destijds begonnen als SV Vienna. In 1934 volgde de oprichting van VIOS, een buurtvoetbalclub die toen al speelde op 't Schoot. Die naam werd in 1935 weer veranderd in Valencia omdat er al een VIOS bleek te bestaan. Dan volgen de oorlogsjaren die veel invloed hebben gehad op het voortbestaan van de club.

De Oostenrijkers die SV Vienna hadden opgericht moesten terug naar hun eigen land, en ook veel Nederlandse leden van Valencia vertrokken verplicht naar Duitsland of doken onder. In 1943 hadden zowel Vienna als Valencia te weinig leden over en richtten samen een nieuwe club op: de Eindhovense Boys.

Een jaar later gaat de dameshandbalclub samen met de Eindhovense Boys en omdat de dames geen boys waren, word de club voortaan Ligato genoemd (dat betekend 'verenigd' in het Italiaans). In 1948 volgt weer een fusie: Ligato en Speeltuinvereniging Eindhoven West gaan samen: pas vanaf dat moment heet de club LEW: Ligato Eindhoven West.

Ook LEW is intussen ter ziele.


Interessant zijn ook de ideeën over tactiek die men koesterde in die tijd. Als ik het goed lees, speelden zowel Vienna als Velocitas in een 2-3-5 opstelling. Dat kom je nog maar weinig tegen! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten