In het regiokatern van de Meierijsche Courant van 4 maart 1916 verscheen het volgende bericht:
Even ten Noorden van Lage Mierde hoorden de boeren van Welluseind hevig hulpgeroep en toen men ter plaatse kwam scheen er een minder aangename ontmoeting plaats te hebben die als 2e bedrijf mogelijk nog wel op het tooneel komt.
Meer niet. De schrijver lijkt hier de techniek te hebben toegepast van het 'beschrijven door karakteriseren'. De mensen hier begrepen dat. Het kwam denk ik, door het bericht dat er op volgde:
Duizel. De hier voor een paar weken opgerichte tooneelclub onder den naam 'De Kempische Tooneelspelers' zal met de a.s. Vastenavonddagen van zich doen hooren. Naar we vernemen zijn er flinke stukken aangepakt en druk bestudeerd zoodat er heel wat van de opvoering verwacht wordt. Den toneelspelers zij een groot succes toegewenscht.
Uitgenodigd was ook burgemeester Panken. Zijn exemplaar van het programma van die avond is in het gemeentearchief beland:
1. Zangnummer: Aan U o Koning der eeuwen
2. Verschijning Maria
3. De Blinden (Dramatisch.)
4. Moeders Pappot
5. De Amsterdamsche Jood.
6. Ook naar 't Concours geweest.
7. De Blauwe Golf
Pauze (15 Minuten).
8. Docter Hoboken. Klucht in twee Bedrijven.Tusschen het eerste en tweede bedrijf:
9. De Preek van Pastoor van Schaerbeek.
10. Zangnummer: 'Het Hemelrijk.'
11. Docter Hoboken. 2e Bedrijf.
12. Installatie van den Burgemeester.
13. Vader en Zoon. (Dramatisch.) 2 personen.
14. De Bedroefde Recruut.
Entrée 1ste Rang... 15 cent
Entrée 2e Rang... 10 cent
Uitvoering voor Dames en kinderen
Zondag bevorens ten 4 ure (na het Lof)
Entrée voor kinderen 5 cent.
Het Bestuur
De Secretaris J. van Hoorn
De Voorzitter K.M. Brouwers
Wat ervan te zeggen? Voor elk wat wils! Het programma werd gegeven op 6 maart 1916 - vastenavond-maandag - en voor dames en kinderen de zondag ervoor. Johannes van Hoorn en Karel Maria Brouwers werkten beide op het gemeentehuis in Duizel en hadden dus alle gelegenheid het programma persoonlijk aan de burgemeester te overhandigen. Toch arriveerde het met de post:
De opvoering van de verschillende zang en tooneelstukken der nieuwe Tooneelclub op gister mag uitsteekend geslaagd heeten. Het lokaal was vol bezet, waaronder wij belangstellenden van buiten mochten opmerken. Door het bestuur werden allen hartelijk verwelkomd, terwijl wederkeerig van de zijde der toehoorders een compliment aan het jeugdig gezelschap werd gebracht. De zaak blijft in goede handen, zoodat wij later nog eens flinke stukken mogen tegemoet zien.*Meer flinke stukken zijn er waarschijnlijk niet gekomen, aangezien de twee bestuursleden kort daarna emplooi vonden bij andere gemeenten.
* Eindhovens Dagblad, 7 maart 1916.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten