zondag 23 juni 2013

't Is al erg genoeg

Heb daarnet de boekenmarkt in Goirle afgezegd. Gisteren op alle zenders en het internet naar het weer gekeken en dat zou niet goed worden. Gelukkig is het dat ook niet. Niet echt.
Dit gebeurde 100 jaar geleden in Goirle:
Dat den laatsten tijd zelfs de openbare wegen binnen onze gemeente inderdaad erg onveilig waren en wie weet, misschien nog wel een poosje blijven, bleek o.a. j.l. Zondagavond door een verwoede snijpartij, naar men zegt, aan een Dongensch meisje een weinig buiten de kom der gemeente voltrokken, en – het lest niet het minste – j.l. Woensdag in het pikdonkere van den vóórnacht omstreeks 11 uur, door een verraderlijke snoodheid, op onzen Eerw. kapelaan Panken, huiswaarts keerende van de tooneeluitvoering van het Kruisverbond, welke ZEerw. geleid had, nota bene door – we zullen het maar zachtjes zeggen – een Roomsch-Katholiek gedoopt patroon te dezer plaatse, den WelEd. Heer E. v. P. Ja waarlijk, waar op dusdanige ongekend brutale wijze een meerdere (?)* voorgaat of volgt in mores leeren, kan ons ook het eerstgenoemd straatschandaal van minderen niet langer bevreemden. Zooals ligt te begrijpen valt, staat het gansche dorp, althans verweg de meeste goedgezinden Katholieken, zelfs andersdenkenden, ontdaan over de lage handelwijze, waartoe van des Priesters kant niet de minste aanleiding bestond. Daarom achtte men zich dan ook, omdat de dader wel in gebreke zal blijven, verplicht te zijn jl. Donderdagavond in eene vrij algemeene spontane protestmeeting namens Goirle’s Katholieken waarbij ook de ZeerEerw. Heer Pastoor en andere notabelen tegenwoordig waren, aan den Eerw. Kapelaan publiek en eenstemmig eerherstel te moeten geven. Zou hier soms iets anders in ’t spel geweest zijn dan gelijk uit de protestmeeting bleek eene opzettelijke verkeerd begrepen slotwoord, door den Eerw. Adviseur op de “Uitvoering” van het Kruisverbond j.l. Woensdagavond geuit. Dit uittemaken ligt niet in onze bedoeling en laten wij liever den laaghartigen dader ter verantwoording over. Ofschoon de WelEerw. Kapelaan om beters wil, voorloopig nog maar niet het volle licht over het beruchte feit wil laten vallen mag toch met zekerheid gezegd, dat door den heer v. P. allerlei vloek- en scheldwoorden eenige heiligschennende handtastelijkheden en wat dies al meer zij, den eenzamen, weerloozen priester werden toegediend. Uit vrees voor erger trachtte de Eerw. Kapelaan zich zoodra en zo rap hij kon, uit de voeten te maken. Bij gebrek aan politie, achtte Z.Ew. het raadzaam, voor de veilige vervolging van zijn weg naar de pastorie een tiental acteurs die gelukkig genoeg, nog in het nabijzijnde St. Aloysius-patronaat vertoefden, ter hulp te nemen. Dáár bleef het tot dusver dan ook bij. Maar of nu de heer v.P. zich ook al schame dan niet – we gelooven gaarne het laatste – het feit het schandaal dat genoemde heer c.s. nooit meer ontgroeien kan ligt er; en we willen hopen in zijn en aller belang voortaan van dergelijke manoeuvres verschoond te blijven. ’t Is al erg genoeg.**
Het bericht verscheen in de Nieuwe Tilburgsche Courant. De oude citeerde het, met  het volgende commentaar:
Bovenstaand bericht ontleenen we aan de Nieuwe Tilb. Courant en late het natuurlijk voor haar verantwoording. Naar ons evenwel uit vertrouwbare bron werd medegedeeld is het optreden van den heer v. P. verre overdreven.
Is het feit in ieder geval onverantwoordelijk, toch wordt er al licht meer aan toegevoegd dan weggelaten.
***
Ik weet niet hoe deze Panken zich verhoudt tot die van Duizel en Bergeijk. E.v.P. moet welhaast Eduard van Puijenbroek zijn. Het Kruisverbond heette voluit: Het Kruisverbond van de parochie St. Jan Onthoofding te Goirle en stelde zich ten doel de drank te bestrijden. 
De straf van Uwen watervloed
Kon Noë niet vergeten,
Doch, Noë's Heer, Gij waart zo goed
Een middel te doen weten,
Dat altijd baten moet.
 ****


* De journalist zet het vraagteken, niet ik
** Nieuwe Tilburgsche Courant, 19 november 1906
*** Tilburgsche Courant, 20 november 1906.
**** Godvruchtig Drinklied. Uit: Anton van Duinkerken: Hart van Brabant, jaren later pas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten