zondag 27 november 2011

Barbara Coleta

Op 28 november 1909, werd Barbara Coleta Slegers - voornaam: Kris -  toen zij in de late namiddag met de stoomtram uit België aankwam te Reusel, op het ‘kantoor der Invoerrechten’ betrapt op het ‘ongedekt door documenten’ invoeren van goederen: smokkel. Ze had verklaard dat ze niets had aan te geven maar de commies Groeneweg was het niet ontgaan dat ze een ‘korfje’ bij zich droeg en hij had daarin acht ons wafels en twee klompriemen aangetroffen. Bovendien was zijn vrouw, M.A. Meuffels, visiteuse, bij de lijfsvisitatie op een papieren zak gestoten met acht ons basterdsuiker.

‘Frauduleuzen invoer van op den invoer belaste goederen’, oordeelden de rechters.

Barbara Coleta woonde op dat moment in Hapert. Ze was geboren in Arendonk, 29 jaar oud en ‘huisvrouw’ van Willem Bruyninckx, sigarenmaker, eveneens geboren in Arendonk. Ze had vier kinderen, waarvan er drie geboren waren in Arendonk en het vierde in Hapert. Een jaar later verhuisde ze met haar man naar Hoogeloon, waar ze nog eens vier kinderen kreeg. Van juni tot november 1920 woonde ook een kleindochter bij het echtpaar in, Barbara Coleta Soetens. Deze Kris overleed op jonge leeftijd.

Willem Bruyninckx werd Nederlander op 22 december 1922.
 
Barbara Coleta werd veroordeeld tot een geldboete van vijf gulden, bij verstek. De wafels, de suiker én de twee klompriemen werden verbeurd verklaard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten