Circulaire van Gedeputeerde Staten aan de Brabantse gemeentebesturen, de dato 10 februari 1887, Provinciaal Bijblad no. 15:
Ter voorkoming van jaarlijks terugkeerende bezwaren bij de berekening van vicarie-renten, in natura verschuldigd, heeft de Directeur der Registratie en Domeinen het verlangen te kennen gegeven om jaarlijks eene opgave te mogen ontvangen van de lichtmispegge, zoodra deze is vastgesteld.
Voor het geval die pegge in uwe gemeente wordt opgemaakt, verzoeken Wij U daarvan jaarlijks te beginnen met dit jaar, vóór den 25 Februari aan ons mededeeling te doen. Wordt geen lichtmispegge vastgesteld, dan wachten wij een negatief bericht.
Ik begrijp dit niet helemaal. Maar ik heb wat definities die Mij een eindje op weg hebben geholpen en misschien ook U dat kunnen doen. Uit het Woordenboek der Nederlandsche Taal stamt deze van 'vicarie', waar de rente bij in zit:
Jaarlijksche rente uit geestelijke goederen, aan een clericus vergeven als vergoeding voor een door hem te verrichten geestelijke bediening.
Als de aangeslagene de natura-rente wenste te voldoen in harde penningen moest er omgerekend worden: per eenheid natura zoveel penningen. Deze omrekenfactor werd de 'peg' of 'pegge' genoemd en jaarlijks vastgesteld, dóór de gemeente, op 2 februari, de feestdag van Maria Lichtmis.
Ik kan U zeggen dat het enige wat GS van ons kanten ooit over de pegge hebben vernomen het jaarlijks negatief bericht is geweest van de gezagsgetrouwe secretaris van de gemeente... Luyksgestel:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten