In het voorjaar van 1970 werden in de Schouwzaal van Bellfires op het industrieterrein van het plaatsje Hapert de 'kruisen van Alain Teister'* tentoongesteld. Het dagblad De Tijd stuurde zijn kunstcriticus en die berichtte als volgt:
Om u een indruk te geven:
De kruisen zijn doorgaans uit ruwe balken gemaakt, soms zijn ze zeer groot. Ook zijn er kruisen gemaakt van de duigen van een ton, de beelden zijn vaak van afgezaagde boomtakken of wortels gevormd, eens beschilderde hij zijn linkerschoen. Alles ziet er verweerd en antiekerig uit, de schilderingen doen soms aan ikonen denken. Hij maakt gebruik van de vreemdste vondsten als onderdelen van poppen. Gipsbeelden beschilderde hij als voetballers. Akrobaten keren steeds terug.
'Frenkens avontuur' verwijst naar de kunstenaar Jaak Frenken, die een paar jaar eerder de katholieke goegemeente had geshockeerd met stukgezaagde heiligenbeelden en tot schietschijven omgevormde crucifixen. Zo bont had Teister - hoewel gewezen dan wel nog steeds half en half katholiek; in een inzet verklaart-ie: 'Het valt echt niet mee je geloof te verliezen' - het niet gemaakt, zíjn kunst zou onze 'stille vijvers' niet doen overlopen. Kwajongenswerk was het:
(..) ik geloof dat de waarde gelegen is in de spanning tussen het teken, dat eigenlijk taboe is voor vrije interpretatie en de jongens-achtige moed er de draak mee te steken (..)
Ik denk niet dat er in onze stille vijvers indertijd veel volk rondzwom dat zelfs maar van de Schouwzaal gehoord had. Je had er ik-weet-niet-wat kunnen tentoonstellen zonder het minste golfje tot gevolg. De Schouwzaal lag niet aan de andere kant van de Provinciale Weg, hij lag aan de andere kant van de wereld.
* Pseudoniem van Jacques Boersma, dichter, romancier, beeldend kunstenaar, 1932-1979
Geen opmerkingen:
Een reactie posten