donderdag 7 augustus 2014

Henk, je kist staat in brand! (teken van leven)

Door vergissing straaljager verongelukt Piloot bleef ongedeerd

Gistermiddag om even voor twee is in de omgeving van de gemeente Vessem in Noord-Brabant een Republic F 84 F 'Thunderstreak'-straaljager van de vliegbasis Eindhoven van onze luchtmacht verongelukt. De bestuurder, tweede luitenant-vlieger H. Vendrig, deelde aan de verkeerstoren op de basis mede, dat zijn machine in brand stond en dat hij haar zou verlaten met de schietstoel.
Aldus geschiedde. Op de grens van Vessem en Middelbeers kwam het toestel aan de grond in de ontginning van de Landschotse heide, op circa negen kilometer van de vliegbasis. De vlieger werd op ongeveer drie kilometer van de plaats waar het toestel was neergekomen ongedeerd aangetroffen.
Het vliegtuig schoot na de aanraking met de grond een heel eind door en bleef op korte afstand van een, ploegende landbouwer liggen. Wrakstukken lagen wijd en zijd verspreid.

Twee Henken

Bij het onderzoek naar de ongevallen is 'n merkwaardige samenloop van omstandigheden aan het licht gekomen.
Te 13.55 uur taxiede de tweede-luitenant vlieger Henk van Dommelen op de vliegbasis Eindhoven naar de startbaan. Zijn toestel raakte, om nog niet bekende redenen, in brand. Hij kreeg van de vlieger die achter hem taxiede over de radio de waarschuwing: ‘Henk, je kist staat in brand’. Luitenant van Dommelen verliet onmiddellijk zijn toestel. De brand was niet ernstig en werd snel geblust. Te zelfder tijd bevond zich een formatie van twee Thunderstreaks in de lucht. Eén van de vliegers was de reserve tweede-luitenant-vlieger Henk Vendrig. Bij het horen van de waarschuwing voor luitenant van Dommelen, trok luitenant Vendrig de conclusie, dat deze waarschuwing voor hem bestemd was en afkomstig was van de tweede man van zijn formatie. Hij nam geen risico en sprong onmiddellijk.
Zoals bekend is, geschiedt de radiocommunicatie in de militaire luchtvaart in het Engels, evenals in de burgerluchtvaart, en heeft ieder vliegtuig een eigen roepnaam. Het is geenszins uitgesloten, dat door het plotseling gewaarworden van een acuut en gevaarlijk verschijnsel, alsmede door de menselijke drang bij het geven van de waarschuwing, de tweede vlieger van de taxiënde formatie in een opwelling van direct te willen handelen, op zijn moedertaal, het Nederlands is overgegaan, in plaats van de officiële procedure te volgen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten