zaterdag 29 maart 2014

Oorlog

Op de boekenmarkt van het Jorisgilde van Geldrop* keek ik naar wat boeken over de oorlog tot verbazing van het vrouwke van de bieb die altijd overal bij is en de baas was van Hanneke voordat ze die op straat zette en bij wie (Hanneke) ik later op de dag een bieb-bóek terug ging brengen in de heimelijke hoop op een bordje risotto. Ik heb vakantie en weinig zin in koken, toch al niet mijn ding. Hanneke was er niet.
- Jij boeken over de oorlog? Je specialisatie is toch literatuur? vroeg het vrouwke en gelijk had ze. 
- We moesten er maar es over ophouden, zei ik een jaar of tien geleden al tegen mijn buren die toen een Ikea-kast vol hadden over de oorlog en er nu overheen zijn.
- Het is al zo lang geleden, zei ik toen.
- Tja, ik geloof dat ik er iets van begin te vinden, zei ik nu tegen het vrouwke van de bieb.

Op 14 december 1870

zo begint een biografie van jonkheer de Geer, de premier die verzeild raakte aan de verkeerde kant van de geschiedenis,

onder de slagschaduw van de Martinitoren op de Grote Markt in Groningen, schonk mevrouw De Geer, geboren Petronella Elisabeth Beckeringh, haar man Lodewijk een zoon. Ze doopten hem Dirk Jan naar de vader van Petronella en noemden hem Dirk. In datzelfde jaar had Lodewijk met het verschijnen van zijn brochure De arbeidsvraag en hare oplossing van Kristelijk standpunt ook een geesteskind het licht doen zien. Lodewijk schreef graag en publiceerde circa vijftien boekjes, meestal over psalmen en andere bijbelse onderwerpen.

Een overspannen begin.

 * hedenmiddag. Zinloos om morgen te gaan. Geen nieuwe voorraad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten