maandag 30 juli 2012

Oude paai


Las van de week het dagboek van Jacob David Mees (1852-1875).* Daaruit:
Maandag, 17 Maart 1873
Spoor naar Eindhoven. Vind daar Ismangoon. Eet met hem in Wildenman. Wandel met hem naar Heeze. Vrij vervelende weg met lange rechte einden. Ik logeer bij van den Berg, eigenlijk kruidenierswinkel, tapperij en herberg, doch geen logement. 's Avonds bij fabrikant Diemont flesch wijn drinken, homberen en broodje eten. Vervelende oude paai, erg op het geld, vergist zich steeds in eigen voordeel.
(..)
18 Maart 1873
Blijf te Heeze, wandel met Mangoon in mooie bosschen. Alles behoort aan 2 freules en 1 gekke jonker, paden etc. wat verwaarloosd, daarom juist mooi. Eten bij van den Berg om 12 uur, daarna biljarten etc. tot middageten bij Diemont, bepaald saai. Daarna prettig wandelen en dwalen, veel plannen besproken. Ik raad hem aan naar Oost als ambtenaar te gaan. Daarna weer homberen.
Uit de overlijdensakte van mevrouw Everdina Waller:
In het jaar een duizend acht honderd een en zeventig, den Zevenentwintigsten der maand September (..) dat alhier (Heeze) op Zondag den vierentwinigsten der maand September (..) is overleden Everdina Waller, oud Zeven en Zestig Jaren (..) wonende te Heeze (..) Echtegnoote van Adolf Johan Diemont, fabrijkant, wonende te Heeze
In een stamboom van de familie Diemont die ik vond op internet (stamboom Diemont) staat deze Adolf (Adolph) Johan Diemont (geboren 1799) te boek als hervormd (emeritus-)predikant**. Een predikant-ondernemer, net als onze van Dissel, zij het gepensioneerd.

Diemont had zijn fabriek in een huis op Strabrecht, aanvankelijk (1855-1859) samen met een Duitse compagnon, Ferdinant Pönsgen. Het werd geen succes. Coenen*** meldt dat hij de productie in 1863 moest stilleggen vanwege de hoge katoenprijzen. Vanaf die tijd deed hij verschillende pogingen om de fabriek van de hand te doen.



Op 20 juli 1872 probeerde hij het onderhands:
BAND-FABRIEK. Van wege gevorderde leeftijd uit de hand te koop: eene sedert vele jaren gevestigde en ruim beklante BAND-FABRIEK, (linnen en katoenen) met annexe WOONHUIS en verdere noodige Gebouwen, staande in de gemeente Heeze bij Eindhoven. Te bevragen bij den eigenaar op Straapregt.
Uiteindelijk verkocht hij de fabriek ver onder de prijs in mei 1873, kort na het bezoek van Jacob David Mees.

Op 8 maart 1863 werd Diemont bevestigd als ouderling in de hervormde gemeente te Heeze en hij bleef dat tot 8 augustus 1873, toen de kerkeraad bijeen was om te voorzien in de vacature-Diemont, ontstaan vanwege diens vertrek naar elders. Dat zal Elden geweest zijn, waar hij overleed op 2 november 1883.

Waarom Ismangoon in Eindhoven was en wat de connectie was met Diemont, weet ik niet. Mogelijk waren Mees en Ismangoon in Leiden bevriend geweest met Klaas Diemont (geb. 1850), een kleinzoon van Adolf Johan en een leeftijdgenoot van de vrienden. Net als Mees zelf, overleed deze op jonge leeftijd overleed, te Heeze in 1871.

Een logement-Van den Berg (Van den Heuvel van den Berg om precies te zijn), was er te Heeze niet eerder dan rond 1890, al meent Jan H.M. Aerts, dat dit is ontstaan uit het etablissement van burgemeester Deelen.****

De twee freules en de gekke jonker waren Ursule (Adele Aurore), Anna (Elisabeth Constance Aimee) en Karel (August Mari) van Tuyll van Serooskerken.

Een Wildenman was er in Eindhoven al in de vijftiende eeuw.

Persoonlijk: de pers moet naar de stort. Vandaag alweer een kop koffie eroverheen



* Egodocumenten uitgeverij Verloren, deel 14, uitgave door Thimo de Nijs
** Diemont ging met emeritaat per 26 juni 1854 (dominees)
*** Jean Coenen: Heeze. Geschiedenis van een schilderachtig dorp. 1998
**** ...toch wilde ik in Heeze werken. Zeventig jaar schilderkunst in en rond een Brabants dorp. Helmond 1986

Geen opmerkingen:

Een reactie posten