zaterdag 26 december 2015

1913

Op 10 september 1913 was burgemeester Panken naar de grote en Koninklijke landbouwtentoonstelling in Den Haag. Niet in zijn eentje maar met de 'landbouwcursussen' van Hoogeloon en Duizel:



Voor schoolmeester Van Liebergen was dat een tegenvaller. Die was druk bezig met het organiseren van een feest ter herdenking van '100 jaar Koninkrijk der Nederlanden', u weet wel, koning Willem I die uit zijn bootje stapt en voet zet op Nederlandse bodem, het is pas nog op TV geweest. Ik geloof niet dat deze fameuze stap de harten hier veel sneller deed slaan. Van Liebergen althans, die op 10 september een kick off had gepland, betreurde het de burgemeester die dag te moeten missen. Niemand ten onzent die er de ambitie beter in kon krijgen dan Panken:


En ambitie, dat wil zeggen: geld, was nodig anders zou er niet eens een fanfare spelen tijdens het feest:


Wat mee moest vallen, was de opbrengst van de geplande collecte. Als die niet mee zou vallen, kon het volk de muziek wel vergeten. Hoe het afliep, weet ik niet. Ik zal er de kranten en archieven wel eens op naslaan. Belangrijker voor nu, want van niet te overschatten historisch belang, is wat de meester zich even verder laat ontvallen over de voetbal:


Van Liebergen stond in Hapert, dus als hij met 'hier' Hapert bedoelt, dan hadden we al een voetbalclub in 1913, twaalf jaar eerder dan we steeds hebben aangenomen!*


* Tenzij de pastoor er een stokje voor stak natuurlijk omdat het voetballen de jongelui de lust zou ontnemen om deel te nemen aan de activiteiten van de jongensbond.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten