In het voorjaar van 1915 bestelden we jaloezieën. Wie en waarvoor weet ik niet precies. Zal wel voor het gemeentehuis in Hoogeloon geweest zijn. Misschien voor de burgemeester zelf, wie zal het zeggen.* Johannes Knapen van Eersel zou ze maken. Toen het wat lang ging duren rapelleerden we. Goddank deden we dat en kom je af en toe eens wat anders tegen dan begrotingen, verzamelstaten en bouwtekeningen. Dit is wat Johannes antwoordde:
Eersel 19 Maart 15
Mijnheer!
Tot mijn leedwezen heb ik de jalouzien noch niet geheel kunnen afwerken.
Ofschoon deze reeds zoo lang bij ons zijn heb ik ze niet klaar kunnen krijgen. Reeds langen tijd is mijne moeder ziekelijk en versleten, en mijn dienstbode – Barbara Hoeks van Hapert – is ongeveer twee maanden geleden ziek naar huis gegaan, zoodoende sta ik reeds lang voor een groote last en heb ik onmogelijk iets timmerwerk kunnen afmaken nog te meer daar er nog vele andere zaken tusschen komen. Aanstaande dinsdag e.k. krijg ik eene dienstbode uit Bergeijk die mij zeer waarschijnlijk wel van dien huiselijken last helpen zal. Wees zoo goed mij nogmaals om deze gegronde reden te verschonen indien U nog hoogstens 14 dagen wachten kunt zal ik zorgen dat deze in orde zijn afgeleverd. In den beginne meende ik vast dat U deze alleen voor zomergebruik noodig had waarom ik zulks uitstelde, later geraakte wij met onze huisgenoten aan de sukkel waarmede ik steeds gemoeid ben. Indien U kunt wachten, binnen 14 dagen zult U ze hebben.
Met alle Hoogachting
UEdele dienstwillige dn.
J. Knapen
Met onze Barbara heeft-ie het kennelijk nog even aangekeken: hoewel ze al in januari naar huis ging, is ze pas op 24 april uitgeschreven. Zoals het misschien ook even duurde voordat de nieuwe dienstbode, Maria Waterschoot uit Luijksgestel (oorspronkelijk Borkel) werd ingeschreven: 14 december 1916. Als zij niet de nieuwe uit Bergeijk was, dan weet ik niet wie wel. Johannes' moeder - Cornelia Rijken, al sinds 1872 weduwe van de Eerselse winkelier Petrus Knapen en met hem stichtster eener grote kinderschaar - overleed een jaar later op 3 juli 1916. Twee jaar later trad Johannes - eindelijk, hij was al 51 - in het huwelijk (Elisabeth Huijbers, oorspronkelijk van Bladel, 28 jaar jonger). Johannes overleed in 1936. De weduwe hertrouwde en verhuisde naar Eindhoven waar ze al heuse adressen hanteerden: Hertog Hendrik van Brabantplein 14 en Nassaustraat 4. Man, wat heb ik een hekel aan genealogie. (D'r moet ook altijd zo ontiegelijk veel tussen haakjes en streepjes)
Maria Waterschoot trouwde ook. Zij staat op een foto, de grote mevrouw in de witte blouse:
De echtgenoot is de soldaat.
Wat nog? Ah, zijn beroepen. Die varieerden, zij het niet veel: hij heeft geregistreerd gestaan als timmerman, opzichter, bouwkundige en zelfs: architect.
Anders dan hij dacht, scheen bij ons altijd de zon.
* ik niet. Na u. Als het voor het gemeentehuis was, zullen ze wel begroot zijn. Deze brief komt uit invnr. 501. De foto en nog véél méér Waterschoten vindt u hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten